The Tipping Point

gladwellposttipping point illustration

Cartea asta am devorat-o. The Tipping Point e o carte bună şi mai ales utilă, iar Gladwell chiar are un adevărat talent de a transpune teorii complexe, ştiinţifice într-o proză limpede şi elegantă. Şi mai are şi un fel carismatic de a scrie.

Cartea este una dintre acele cărţi rare care îţi schimbă modul de a gândi despre lume. The Tipping Point îşi propune să explice de ce oamenii sunt aşa cum sunt, de ce acţionează într-un anumit fel, ce îi motivează, iar surpriza este că la sfârşitul cărţii chiar rămâi cu ceva, chiar pricepi ce explică omul. Gladwell argumentează cu pasiune şi elocvenţă în favoarea teoriei conform căreia modificările minore, atent concepute şi inteligent puse în aplicare, pot declanşa consecinţe majore pentru indivizi, organizaţii şi comunităţi. Un exemplu interesant în sensul acesta, este scăderea ratei infracţionalităţii în New York, prin amenajarea metroului. Şi explică ceva care pare logic, dacă te gândeşti puţin la asta: cu cât un loc este mai neîngrijit şi mai mizer, cu atât parcă creşte delăsarea noastră sau tentaţia de a fi nepăsători, de a face şi mai rău etc. Lucrurile ordonate atrag cumva un comportament ordonat. Ceea ce e adevărat, că atunci când îmi fac curăţenie în casă parcă gândesc mai limpede şi mă simt cu siguranţă mai bine. Şi sunt şi mai eficientă. Anyway, să revin la carte.

Despre ce mai vorbeşte: despre influenţatori de opinie (îi împarte pe categorii dar nu intru în detalii) şi cât de important este să-i faci să se alăture cauzei tale atunci când încerci să promovezi ceva, fie că e vorba de o idee, un produs etc. Şi cu ajutorul lor să ajungi la punctul critic (the tipping point), ca într-o epidemie, dacă ai ajuns aici, ideea, produsul etc. se va răspândi cu viteza luminii. Despre epidemii sociale şi fapte minore care le pot stârni, influenţa. Propagarea ideilor. Toţi cei intersaţi de tendinţe ar trebui să citească această carte. Ce afirmă el este că tendinţele- în modă, artă sau politică- se răspândesc la fel ca viruşii. Şi explică asta combinând analiza ştiinţifică şi cea culturală.

Apropo, are şi un capitol dedicat programelor pentru copii care au avut succes, gen Sesame”s Street care este fermecător. Analizează ce le atrage atenţia copiilor, factorii de aderenţă (cum îi poţi reţine atenţi) şi multe altele despre care veţi afla citind cartea.

Ce-mi place cel mai mult la această carte este faptul că se vede entuziasmul omului. Adică în timp ce citeşti parcă îl vezi cu ochii minţii gesticulând şi explicându-ţi diverse.

Şi să vă spun câte ceva şi despre autor: Malcolm Gladwell este fost reporter la The New York Times şi Washington Post. Apoi redactor şef al cotidianului New Zork City, iar The Tipping Point a ocupat locul 1 în clasamentul New York Times Literary Review şi pe bună dreptate, chiar e o carte bună.

Vă las şi până la următoarea carte,

Vă pup

 tipping point

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s