‘Turn the page’ vs. ‘Click’

tumblr_mz759fUiKj1subvnlo1_500

Nu putem ști cu exactitate care va fi drumul pe care îl va urma civilizația umană în viitor. S-a intuit și scris, de către filozofi ai veacului XX, că odată cu noile mijloace de comunicare, civilizația umană va depăși epoca galaxiei Gutenberg, că artele vizuale se vor așeza în fața tuturor celorlalte, reușind să-și comunice mesajul fără un prea mare efort din partea receptorului. Că lucrurile stau undeva pe aproape, ne dăm seama acum, când printr-un singur click poți declanșa un univers de informații ce te fură și te trimite tot mai adânc, cu precizie matematică, fără a-ți da răgazul de a CUGETA asupra ceea ce afli. Dacă însă vom cumpăni la dramaticele rupturi din sufletele miliardelor de oameni care nu-și găsesc sensul existenței decât întorcându-se la ceea ce erau străbunii lor, vom descoperi că panaceul maladiei nu stă în revistele sau site-urile glossy care revarsă bacante pline de nuri, ci între gândurile spuse cu veacuri în urmă de unul sau altul dintre marii oameni ai lumii, toți mai uitați astăzi. Ei stau cuminți în rafturile bibliotecilor, așteptând momentul în care vor fi luați iarăși în seamă, pentru că, printre intuițiile lor, se numără și aceea că va veni o vreme când glasurile lor vor fi luate din nou în seamă.

Că azi e mai lesne să ajungi la o informație culturală accesând internetul o știe oricine, doar că de la o informație trunchiată, incompletă, până la înțelegere, sau chiar la meditație asupra unui istoric sau a unui fenomen, e un drum enorm, pe care simpla asociere petrecută instantaneu în mintea curiosului nu poate duce la aflarea unei vederi de ansamblu, nu poate duce la înțelegerea unui timp din imediata proximitate, care poartă în el elemente asemănătoare.

Romanticul cititor duce dorul foii de hârtie pe care să-și preumble privirea, bucuria universului unei cărți oprite în miez de noapte printr-o îndoitură a colțului filei, de unde mâine, sau altădată, să poată porni mai departe. Același care dintr-o ciudățenie a ființei va continua povestea citită în propriul vis, confundându-se cu personajele îndrăgite sau urâte, urmărind finaluri posibile, rezolvări ale destinelor probabile.  Pe acest romantic nu-l poți determina să se excludă din istorie, doar pentru a face loc pragmaticului care vine din neant și se întoarce în neant, ca o efemeridă, având permanent doar sentimentul zilei prezente.

Omului de azi îi lipsește răgazul de a se opri în fața cărților dintr-o bibliotecă, de a citi rând cu rând, de a memora ceea ce l-ar putea scoate din singurătate, de afla părerile oamenilor de cultură din parcursul timpului și de aceea crede că accesul instantaneu la informația de pe internet îi poate oferi șansa de a fi mai instruit, de a ști mai multe despre viața oamenilor și a lui, despre universul unde e atât de stingher.

Reclame

2 gânduri despre &8222;‘Turn the page’ vs. ‘Click’&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s