De ce (să) citim?

Pentru a ni se usca creierii și a înnebuni, după cum spunea Cervantes. Vedeți, printre multele defecte am și o calitate și anume simțul umorului. :D 

tumblr_l5hsshqZ9J1qzdhvpo1_1280

Ce pot sigur să vă spun este că eu personal nu citesc ca să emit păreri/însemnări originale, expresive, profunde. Nu vreau pentru că nu pot, în primul rând. Ce chestie originală, expresivă și profundă aș putea eu să scriu despre sensul vieții, de exemplu? Departe de mine asemenea intenții, s-au scris atâtea deja, de către genii și/sau nebuni. Și cum Slavă Domnului!! nu sunt nici una, nici alta, nu pot veni eu cu chestii uber-intelectuale și nici nu vreau, mă mulțumesc așa. 

Ce pot să spun: trebuie să citim ca să fim culţi, ca să putem purta o discuţie inteligentă în societate? Ca să demonstrăm profunzimea de neegalat a spiritului nostru unic și irepetabil?

Cu riscul de a părea desuetă și plictisitoare, o să vă spun că eu citesc pentru că imi place mirosul filelor învechite, pentru că iubesc să simt hârtia în mână şi pentru că atunci când citesc lumea din jurul meu dispare, făcând loc unei alte lumi, unei lumi fascinante, pline de culoare, erotism și plăcere estetică. Pentru că a citi pentru mine înseamnă a-mi închide ochii către exterior şi a-i deschide către interior, către propria mea lume, înţesată de alegorii şi de personaje fantastice. 

Un scriitor drag mie, care dezbate adesea subiectul lecturii în operele sale, Daniel Pennac, spune, în The Rights of the Reader: “Time to read is always stolen from the tyranny of living. The question isn’t whether I have time to read or not (time that nobody will ever give me, by the way), but whether I’ll allow myself the pleasure of being a reader.” Foarte frumos spus de Pennac: tyranny of living. În altă ordine de idei, timpul petrecut citind este ‘’furat’’ din lupta care o reprezintă viața de zi cu zi, iar întrebarea nu este dacă avem timp să citim, ci dacă ne îngăduim plăcerea de a fi cititori. Pentru că asta însemnă să citeşti:  să te deconectezi pentru câteva ore de la ritmul trepidant al vieţii, să afli lucruri noi, idei, să intri practic într-o altă lume.

Și după cele câteva fraze poetice cu care v-am încântat, urmează încă un potențial răspuns la întrebarea de ce citim? De lene. Da, serios, în cazul în care nu suferim de vreo formă de snobism intelectual, toți mai citim de lene, nu pentru că suntem pătrunși de fiecare dată de arzătoarea dorință de a demistifica sensul vieții și a pătrunde tainele tuturor științelor de pe pământ. N-avem chef să facem ceva care să necesite prea multă energie așa că ne trîntim în pat și răsfoim ceva.

Pe lângă lene sau plictis, am uitat cel mai important, cred, răspuns: ’’citim de plăcere’’. Și cred că nu există oameni cărora nu le place să citească, cred că există doar oameni care se privează de plăcerea de a citi. Pentru că nu-și acordă răgazul de a descoperi cum e să-ți bată inima mai tare când citești ceva genial, cum ți se pun rotițele creierului în mișcare. Cum gândești, reții, vorbești și scrii mai ușor și mai bine datorită cititului. 

Citim dragii mei, pentru că există cărți care fac timpul să se oprească în loc. Pe bune. Cărți pe care le închizi cu pace în suflet, cu o ușurare, ca atunci când ți se ia o piatră de pe inimă. Și stai. Cum spune Orhan Pamuk, în Mă numesc Roșu: Am zăbovit vreme îndelungată, fără să mă clintesc din loc. Am privit lumea. Totul.

Contează cu ce și cum îți ocupi timpul. Știu asta de la filosofi. La fel cum nu-i totuna dacă ești vesel sau trist, posomorât sau luminos, la fel nu-i totuna dacă-ți pui creierul la contribuție, dacă îți hrănești mintea și spiritul cu lucruri frumoase sau dacă stai și verifici poze pe feisbuc ca să vezi cine s-a mai îngrășat sau cu cine s-a combinat fostul. Merită să meditați la asta, nu de alta, dar am spus ceva chiar înțelept.

Închei printr-o recomandare, o carte citită pe nerăsuflate, care exprimă cel mai bine de ce (să) citim și trezeşte în mine pasiunea de a afla şi a citi TOT: Micuţa vânzătoare de proză (tot Daniel Pennac, care este adorabil, irezistibil, topitor and I have a literary crush on him!!). Este o carte minunată, cu un ritm alert, cu mister şi cu, bineînţeles…cărţi.

Reclame

2 gânduri despre &8222;De ce (să) citim?&8221;

  1. Incep prin a te saluta si a te felicita pentru aceasta postare !Urmaresc cu interes postarile de pe blogul tau si drept sa-ti spun nu mi se par plictisitoare😊. Imi place felul cum ai abordat ideea de a citi si de ce anume citim, chiar ma regasesc. De cele mai multe ori citesc din plictiseala , dar si din placerea de a descoperi povesti noi, de a visa cu ochii deschisi, ca faci parte din acea poveste ☺️ . Te pup 😘 astept postari noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s